Ahad

DENMARK JUARA DI EHF EURO 2012

Ais sejuk Denmark dapat menahan suasana yang panas di dalam gelanggang tekanan di Belgrade dan menjadi juara Eropah dalam perlawanan akhir yang mendebarkan ketika menentang tuan rumah Serbia. Orang Denmark tidak hanya perlu untuk memerangi tujuh pemain tetapi terhadap 20,000 penonton, yang menolak pasukan mereka tetapi pada akhirnya mereka berjaya mengalahkan Serbia dengan keputusan 21:19 (09:07). Kejeyaan terbaik pasukan lelaki Denmark memenangi gelaran kali ke 2 EHF EURO selepas 2008 di Norway.

Tahun lepas Denmark adalah benar-benar kecewa selepas tewas pada akhir Kejohanan Dunia di Malmö menentang Perancis selepas masa tambahan, tahun ini mereka melonjak gembira di atas podium di Belgrade. Terima kasih kepada Niklas Landin penjaga gol mereka yang cemerlang dan kebijaksanaa penjaring utama mereka Mikkel Hansen (sembilan gol dalam perlawanan akhir), mereka dapat meningkatkan plat pemenang kepada plat emas yang disampaikan oleh EHF Presiden Tor Lian.


Pada separuh pertama perlawanan akhir penonton hanya melihat 16 gol, dengan Denmark 09:07. Serbia kurang semangat, emosi dan kekuatan sepertimana yang mereka telah ditunjukkan dalam kemenangan separuh akhir menentang Croatia.


Di sisi lain pemain Denmark - ditolak oleh Niklas Landin penjaga gol mereka dan serangan balas ace Anders Eggert - dimainkan sebagai sejuk seperti ais, tidak panik dengan orang ramai dan menenangkan jisim awal. Manakala pemain Serb banyak melakukan kesilapan dalam serangan dan sentiasa ketinggalan dalam tempoh permainan sebelum rehat.Apabila pemain Denmark mendahului dengan margin empat gol buat kali pertama pada 11:07, 20,000 penonton
dengan sokongan kuat dan hebat  telah memberikan semangat yang baru dan motivasi tambahan kepada pemain tuan rumah setrusnya berjaya menjaringkan tiga gol berturut-turut 

Pertahanan Serbia dalam tempoh ini ialah seperti dinding - dengan hanya satu pengecualian: semua-bintang-pasukan pemain Mikkel Hansen mendapati lubang dengan cara yang ampuh untuk bermain dan sekali lagi meningkat jarak untuk sentiasa tiga atau matlamat lebih juga mengucapkan terima kasih kepada landin menjimatkan dalam pertengahan separuh masa kedua. Dan Hansen mengambil tanggungjawab dengan tembakannya diketuk apabila Serb telah mengurangkan kelebihan jaringan kepada 15:16 dan berjaya menghidupkan permainan.
Sebelum perlawanan akhir, Croatia telah memenangi pingat Gangsa EURO EHF yang pertama mereka sejak 1994 selepas menewaskan Sepanyol selepas memenangi pertemuan ini dengan jaringan 31:27 (13:12). 
Di akhir permainan Denmark tidak hanya mempunyai lebih kuasa dan alternatif daripada tuan rumah dengan kemenangan 21:18.

Emas: Denmark 

Perak: Serbia 
Gangsa: Croatia

Tiada ulasan: