Ahad

RESPON UNTUK CATATAN TANPA NAMA SK TANJUNG PATI

" bagi sy..permainan bola baling x memerlukan berbadan besar semata2..kerana ini bukan ragbi..plez prihatin terhadap pelajar2 SKTP..diorg telah berlatih bersungguh2 utk game ini..kelincahan dan ketepatan balingan/sambutan bola amat2 penting dlm bola baling utk peringkat skolah rendah ini..arap mendapat perhatian secara positif n pndangan sy ini bkn lah atas dasar emosi semata2..lihatlah bakat mereka..mereka akan mebesar..tumbesaran mgkin akn cepat ketika memasuki darjah 6..ini fakta..bkn rekaan sy smata2..harap mendapat perhatian..salam mesra sy ucapkan..MAJULAH SUKAN UTK NEGARA." 
TANPA NAMA SK TANJUNG PATI.

Salam dihulur pembuka bicara... bersambut atau tidak, tak perlu dikisahkan. Yang penting, dahulukan memberi salam adalah lebih baik. Semoga orang mendahului salam dan yang menerimanya akan mendapat manfaat dariNya.

Buat pertama kalinya kami akan memberikan respon dari pengunjung blog saya yang perihatin.  Terima kasih yang tidak terhingga saya ucapkan atas kunjungan dan respon dari Tanpa Nama dari SK Tanjung Pati walaupun ianya sebagai satu kritikan namun kami anggap sebagai kritikan yang membina untuk kemajuan bola baling baik di peringkat daerah mahupun di peringkat negeri. 

Apa yang diperkatakan oleh Tanpa Nama dari SK Tanjung Pati merupakan satu isu yang mungkin sukar untuk kita atasi dan sering terkeluar oleh orang yang merasakan ketidakadilan telah berlaku dalam sesuatu pemilihan untuk ke jawatan atau ke mana-mana yang dirasakan perlu memilih dia, saudara dia...  anak-anak dia.... kawan dia... pelajar dia... orang dia dan sebagainya. Namun tahukah anda , kami selaku orang yang diamanahkan sebagai panel pemilih telah diberikan garis panduan untuk membuat pemilihan bagi pemain-pemain yang akan mewakili negeri Terengganu pada kejohanan bola baling MSSM.

Bukan hanya ketepatan balingan, kemahiran dan kelincahan sahaja yang diperlukan  untuk menjadi seorang pemain yang berkualiti. Khusunya untuk menyertai kejohanan yang tinggi seperti Kejohanan Bola Baling MSSM. Oleh itu ciri yang paling diutamakan bagi pemilihan pemain bola baling MSS Terengganu ialah bentuk fizikal tubuh badan yang tinggi. Ketepatan balingan dan sambutan boleh dibentuk. Kemahiran juga boleh dipupuk dan kelincahan boleh dilatih namun ketinggian serta bentuk fizikal yang besar sememangnya sukar untuk dibina oleh seseorang jurulatih. 

Mengapa ciri-ciri seperti ini penting dan menjadi keutamaan dalam membentuk pasukan bola baling MSS Terengganu??? Dan kami yakin bukan dalam permainan bola baling sahaja, bahkan dalam permainan bola sepak, bola keranjang, bola tampar, bola jaring dan banyak lagi permainan yang berlakunya 'body contact', bentuk fizikal pemain adalah faktor utama yang difikirkan dalam membentuk sesebuah pasukan. Jika pemain bola baling yang ada dalam sesebuah pasukan mempunyai bentuk fizikal yang kecil, agak sukar untuk pemain tersebut untuk menguasai bola khususnya perebutan bola tinggi dan  membuat jaringan memandangkan hadangan yang perlu dihadapi melebihi dari ketinggiannya. Sudah tentu amat  pasukan tersebut tidak mampu untuk mencapai kejayaan apabila menyertai kejohanan-kejohanan di peringkat yang lebih tinggi.

Mungkin di peringkat zon atau daerah ini mereka masih mampu menguasai permainan dan mencipta kemenangan. Ini kerana faktor 'kepandaian' atau 'kemahiran' yang dimiliki oleh pasukan-pasukan yang bertanding terutama di Karnival Bola Baling MSS Dungun baru-baru ini masih lagi pada peringkat yang rendah kecuali pasukan SK Tanjung Pati yang telah menjadikan permainan ini sebagai permainan 'teras' di sekolah ini. Tahniah dan syabas kami ucapkan. Namun, percayalah, jika anda berada di peringkat atau kejohanan yang lebih besar... ketinggian dan bentuk fizikal pemain memainkan peranan yang sangat penting selain kemahiran yang dimiliki oleh pemain-pemain bola baling. Sebab itulah pasukan Lelaki  Bawah 12 Tahun Terengganu mampu mencapai kejayaan besar dan membawa pulang kejuaraan Bola Baling MSSM tahun ini . Berbanding pasukan Lelaki Bawah 12 Tahun Negeri Pahang yang memilki kemahiran yang tinggi dan kelincahan yang cukup mempersonakan penonton namun, kandas di suku akhir kerana tidak mampu untuk mengatasi pasukan yang memilki permain yang lebih besar dan tinggi dari mereka.

Kebanyakan pemain-pemain lelaki MSS Terengganu kali ini memiliki saiz tubuh badan yang  besar dan tinggi berbanding dengan pasukan-pasukan lain di kejohanan MSSM pada tahun ini. Ini memberikan kelebihan sehingga mereka berjaya mencapai kejayaan yang cemerlang di kejohanan tersebut. Berdasarkan kepada faktor itulah, MSS Terengganu telah menitikberatkan dan memberikan keutamaan kepada pemain-pemain yang memiliki bentuk fizikal yang tinggi dalam usaha membentuk pasukan negeri yang mantap untuk tahun hadapan.
 Pasukan L12 MSS Terengganu: Johan MSS Malaysia 2010

Perlawanan Akhir MSSM 2010: Terengganu lawan Sabah

Lihat betapa besar dan tingginya pemain pasukan L12 MSS Terengganu yang menyamai ketinggian pengurus pasukan Cikgu Fauzi (gambar atas) dan arwah Cikgu Ansury (gambar bawah). Mereka tak perlu melompat untuk mencecah palang gol. Pemain nombor 9 merupakan penjaring utama dalam pasukan MSS Terengganu memandang beliau mempunyai kelebihan tubuh badan yang tinggi yang mampu mengatasi benteng pertahanan lawan ketika membuat lompatan. Balingan percuma yang diambilnya pasti mengerunkan penjaga gol  kerana beliau mampu menjaringkan gol melepasi 'atas benteng' yang dibina oleh pertahanan lawan.

Diperingkat yang tinggi seperti kejohanan MSSM ini menjadi agak sukar untuk kita mendapatkan  dan menjaringkan gol melalui celah-celah antara benteng yang dibina oleh pasukan lawan khususnya pemain-pemain Sabah yang mempunyai saiz badan yang menyamai pemain seusia 5 tahun. Oleh itu, kelebihan pemain-pemain yang mempunyai ketinggian di dalam sesebuah pasukan  digunakan sepenuhnya oleh jurulatih untuk menghasilkan gol melalui 'atas benteng'. Apatah lagi jika sesebuah pasukan itu mempunyai ramai pemain yang tinggi lampai. Ini belum lagi kita bincangkan jika berlaku rempuhan dan perlanggaran dalam masa kita membuat serangan dan juga ketika kita bertahan. Seharusnya juga anda sudah maklum..... kenapa negara-negara Asia tidak mampu menguasai permainan bola baling di peringkat antarabangsa khusus di kejohanan dunia????.. Ya, sudah tentunya faktor utamanya adalah saiz tubuh badan yang merupakan kelemahan yang sukar untuk diperbaiki.

Oleh itu, saya mengharapkan cikgu-cikgu di SK Tanjung Pati memahaminya dan tidak berasa kecil hati atas pemilihan yang telah dilakukan. Fikir-fikirkanlah....tiada untungnya saya untuk 'memilih bulu'. Dan suatu perkara yang perlu diketahui, kouta yang diberikan oleh PT (Pengerusi Teknik Negeri) hanya 4 orang pemain setiap kategori untuk tahun ini berbanding dengan pemilihan pemain pada tahun lalu yang lebih bebas di mana kami panel pemilih telah bergerak ke daerah-daerah dan tiada had yang diberikan untuk setiap daerah. Saya juga telah membuat permintaan untuk menghantar lebih kerana saya tahu bahawa pemain-pemain dari daerah ini mempunyai kemahiran yang lebih baik dari daerah-daerah lain. Namun  permintaan saya telah ditolak memandangkan kuota untuk setiap daerah hanyalah 4 orang sahaja. 

Untuk makluman, bukan hanya pemain pasukan Johan Lelaki dari SK Tanjung Pati sahaja yang tidak terpilih, Johan Perempuan Bawah 11 Tahun di karnival ini iaitu SK Kampung Baru Kuala Abang juga tidak tersenarai dalam ranking  4 terbaik yang perlu dihantar ke MSS Terengganu. Soalan saya. yang pertama... kenapa pula saya memilih pemain  pasukan yang kalah seperti pasukan perempuan dari sekolah SK Tanjung Pati?? Dan soalan yang kedua... Kenapa jurulatih SK Kg Baru Kuala Abang tidak terkilan dengan pemilihan ini?.

Perlawanan akhir Karnival Bola Baling 2010 antara SK Tanjung Pati bertemu SK Bandar Dungun

Jawapannya.... ini kerana hanya 4 yang terbaik, yang berpotensi untuk menyerlah perlu dihantar. Kami yakin pemain perempuan dari SK Tanjung Pati lebih baik dari pemain SK Kg Baru yang menjadi johan di karnival tahun ini . Dan jika 6 atau 10 kuota yang diberi, sudah tentu  seorang atau dua pemain lelaki dari SK Tanjung Pati terutama penjaga gol lelaki SK Tanjung Pati akan pasti terpilih ke latihan hujung minggu yang diadakan di SMK Pengkalan Berangan baru-baru ini. Kedua, Cikgu Bahaman berpengalaman membawa pasukan di  kejohannan yang lebih tinggi dan kami juga yakin beliau sangat memahaminya. Begitu juga Cikgu Shahrin (bekas guru SK Tanjung Pati) sudah pasti memahami situasi kami di MSS Dungun. Sesungguhnya semua yang kami lakukan ini adalah atas kepentingan pasukan bola baling negeri Terengganu yang akan mempertahankan kejuaraan untuk kali ke-lima pada tahun hadapan yang akan berlangsung di negeri Perlis yang terkenal dengan salah sebuah negeri yang kuat dan cemerlang dalam bola baling. 

 Johan Karnival Bola Baling MSS Dungun 2010: SK Tanjung Pati

Naib Johan karnival Bola Baling MSS Dungun 2010: SK Bandar Dungun

Akhir kata, kami dengan rasa rendah diri memohon kemaafan jika semua yang berlaku ini tidak bertepatan dengan kehendak dan keinginan warga SK Tanjung Pati yang telah banyak memberikan pertolongan dan kerjasama kepada kami dalam menjayakan setiap kejohanan bola baling di daerah ini. Segala jasa baik tuan puan kami ucapkan ribuan terima kasih. Jasa dan budi tuan puan tetap kami sanjung. Insya-Allah, kami pasti akan memberi peluang kepada warga SK Tanjung Pati  untuk bersama-sama kami membentuk pasukan MSS Dungun ke kejohanan Bola Baling MSST di Kemaman pada tahun depan sebagaimana kami mengajak dan melantik Cikgu Shahrin merasai dan menimba pengalaman di peringkat yang lebih tinggi pada tahun-tahun yang lalu.

3 ulasan:

teacher berkata...

salam. rs terpanggil lak nak tambah apa yg dah cgu din ulas. nampaknya msih ada di kalangan kita yg x memahami keperitan & kepayahan panel pemilih dlm memilih pemain yg layak. spt kt cgu din, sk kg baru menang tp sorg pun x terpilih utk ke klinik bbaling. namun satu rungutan pun x dilontar pd panel coz mrk tahu dimana kedudukan anak murid mereka. jgn krn pasukan tg pati mjd johan maka mjd satu kewajipan utk panel memilih mereka utk diserap dlm pasukan daerah. justeru , sy rasa thn depan elok juga kalu kita serapkn org2 baru dlm panel pemilihan agar mrk tahu btp sukarnya utk membuat keputusan. jgn hanya tahu menuding jari dan myalahkan pihak lain. mungkin bunyinye agak kasar tp itulah hakikatnya. mg kita akn buat yg terbaik utk pasukan kita. wallahualam

Tanpa Nama berkata...

assalamualaikum w.r.t..terima kasih sy ucapkan utk ulasan encik din mengenai catatan sy tempoh hari..hari ini bru sy mempunyai masa utk membalasnya..kesibukan bekerja di "off-shore" xdpt dielakkan..pertama kali nya..sy jga memohon maaf kerana melibatkan SKTP dlm catatan sy itu..scara jujur..catatan sy itu lahir dari perasaan sy sbgai seorg ayah..sy sedaya mungkin akan meluangkn masa sy utk menghantar anak sy menjalani latihan di SKTP pd stiap ptg sblm pertandingan itu..dgn harapan di hati spaya anak lelaki sy itu mampu pergi jauh dlm sukan ini..mungkin perasaan sma jga lahir dr encik din jika berada di tempat sy...tetapi setelah membaca ulasan dr encik din itu...sy sedikit sbyk faham akan apa yg encik din hadapi dlm memilih pemain2 yg berkualiti..mungkin sy hanya beremosi ketika dlm catatan sy tempoh hari..permohonan maaf sy pohon jka ada mana2 pihak termasuk SKTP sendiri yg terguris..pun begitu..sy masih sentiasa mengikuti perkembangan sukan ini dan mendoakan kejayaan utk negeri kita..TERENGGANU darul iman..MAJULAH SUKAN UTK NEGARA.. -ayah prihatin-..

dinsenu berkata...

Assalam... maaf juga dr saya juga terima kasih kerana telah memahaminya. Moga kesungguhan tuan untuk kejayaan anak tuan akan mendapat keberkatan. Mungkin kali ini tidak berjaya tp di lain masa atau di lain bidang anak tuan akan mencapai kejayaan dan kecemerlangan kerana kesungguhan dan keperihatian tuan terhadap anak-anak. Insya-Allah.